Tips & Ideeën
Groeien – wat, wanneer en hoe
Kennis en inspiratie

Lees meer en krijg ideeën over hoe je het meeste haalt uit het laten groeien in een GrowCamp. Dit is een nieuwe en andere manier van zaaien, planten en oogsten!
Hieronder kunt u lezen over de ervaring die is opgedaan door de GrowCamp ontwikkelaars en proefpersonen in de afgelopen drie jaar.
Klik op deze link om inspiratie te krijgen over de meest ideale plaats voor je GrowCamp en andere belangrijke punten.

Inspiratie

Wanneer

Met de GrowCamp kun je veel eerder zaaien dan je gewend was. Omdat de kweektent is bedekt met plastic, beschermt het de kleine planten tegennachtvorst. Vaak zul je al in staat zijn om te beginnen met zaaien in februari.

Ook aan het einde van het seizoen is er veel te winnen: als je aardappelen plant in juli, zul je heerlijke nieuwe aardappelen kunnen oogsten in oktober-november. En in augustus gezaaide worteltjes kunnen gegeten worden vanaf november en tot het vroege voorjaar.

Zaai- en oogstschema

Afstand tussen zaden en planten

Bij de afstanden in de tabel is rekening gehouden met het feit dat niet alle zaden ontkiemen en dat sommige groenten in een rij eerder worden geoogst dan andere.

De ideale afstand tussen de tot ontwikkeling komende planten is hierom groter dan weergegeven in de tabel.

Bekijk de verpakking van zaden, maar wees je hierbij bewust van het feit dat planten dichter op elkaar groeien in een verhoogd zaaibed dan in de grond van een normale tuin.

Afstand tussen zaden en planten
De afstand tussen de zaden zoals gespecificeerd in de tabel neemt in acht dat niet alle zaden ontkiemen en dat sommige groenten in een rij eerder worden geoogsd dan andere. De ideale afstand tussen de tot ontwikkeling komende planten is hierom groter dan weergegeven in de tabel. Bekijk de verpakking van zaden, maar wees je hierbij bewust van het feit dat planten dichter op elkaar groeien in een verhoogd zaaibed dan in de grond van een normale tuin.
Het netjes houden
Bij intense groei binnen een klein gebied, is het belangrijk wildgroei in te dammen en te voorkomen dat sommige planten te veel ruimte of schaduw van andere planten in gebruik nemen. Houd de planten van elkaar gescheiden door rekken en verwijder overbodige bladgroei. De meeste gewassen worden niet beschadigd door snoeien. Bedenk dat kweken vooral een kwestie van prioriteiten is!
Kweekplantjes laten groeien
Het opkweken van kweekplantjes volgt na het zaaien van zaadjes in potten die geplaatst zijn op een warme plek, bijvoorbeeld op een zonnige vensterbank of in een verwarmde kas. Later in het seizoen, kan je ook profiteren van het cultiveren van de kweekplantjes, simpel door de bespaarde ruimte. Gebruik bijvoorbeeld plantenbakken op het 'bovenste schap' van het bed en je hebt de nieuwe planten klaar voor het uitplanten zodra er beneden ruimte is.
Zaai en Oogst meerdere keren

Je kunt constant oogsten in een GrowCamp.

Bekijk een voorbeeldseizoen in een bed van 120 bij 120 cm:

Voorbeelden

GrowCamp is ideaal voor het kweken van pepers en aubergines.

En wie droomt er niet van een eigen kruidentuin vol verse kruiden?

Oogst behalve prachtige groenten ook de erkenning van je creativiteit.

Vrije werkruimte
De ondersteuningsstangen die de spanten verbinden kunnen worden verwijderd. Ze kunnen gemakkelijk worden opgetild aan beide kanten, zodat u een vrije werkruimte naar boven toe heeft, zoals te zien is op de foto rechts onderaan. Tip: gebruik de steunstok als een "liniaal" bij het zaaien of planten.
Tips voor het afdekken

Als de afdekking voor langere tijd is opgerold, is het handig om 'achteruit' te rollen zodat het water niet in de rol komt. Bekijk ook: